Planlæg din pension – og få mere ud af pengene

Drømmer du om et aktivt seniorliv med god plads i økonomien til at gøre, hvad du vil?

En god rådgivning kan sikre dig, at du får det optimale ud af dine penge. Så du kan opfylde drømmene, når tiden er inde til pension. Ensure Pension giver dig fem gode råd.

Vi lever længere og længere. Men de fleste ønsker mere end blot et langt liv. De ønsker et aktivt seniorliv med god mad, rejser, fritidsaktiviteter og oplevelser med familie og gode venner. Og det kræver mange penge.

Du kan faktisk få mere ud af dine penge uden at indbetale yderligere ved løbende at sørge for, at pensionsordningen passer til dit behov. Det gælder om at have den rette investeringsprofil og det rette forsikringsniveau.

Med andre ord; det kan godt betale sig at bruge lidt tid på pensionsordningen, mens du sparer op. Vil du have det optimale ud af dine penge, når du forlader arbejdsmarkedet, skal du få udarbejdet en udbetalingsplan, der viser i hvilken rækkefølge, du skal bruge dine penge i samspil med skatteregler og sociale ydelser.

Hos Ensure Pension varetager Mimi Lund denne rådgivning. Mimi er uddannet jurist og har arbejdet mange år med pensionsrådgivning og optimering af formuen. Som et led i rådgivningen tilbyder Mimi kvalificeret sparring og rådgivning om de personlige forhold, fx arv og testamente. Så du bliver klædt godt på til det nye arbejdsfrie kapitel i livet.

Her er 5 gode råd fra Mimi Lund, som du kan have med i dine overvejelser, når du planlægger din pensionisttilværelse:

1. Få mere ud af pengene

Måske kan det betale sig at få udbetalt dine ratepensioner over en længere årrække, end det fremgår af pensionsoversigten, eller vente med at starte udbetaling af pensionsopsparingen.

Det afhænger helt af, hvordan din formue er skruet sammen. Har du forskellige pensionsprodukter – sum, rate, livsvarig? Har du opsparing i banken? Betaler du topskat? Kan du få mere ud af folkepensionen?

2. Forhold dig til efterlønsordningen

Efterlønsordningen er løbende blevet forringet. Med den seneste efterlønsreform nedtrappes efterlønsperioden fra fem til tre år, og efterlønsalderen udskydes i takt med folkepensionsalderen. Der er som hovedregel altid modregning for pensionsordninger.

Der er stadigvæk også fordele ved at være med i efterlønsordningen, fx hvis du bliver syg. Ønsker du at fortsætte med at arbejde, optjener du en skattefri efterlønspræmie, der bliver udbetalt, når du når folkepensionsalderen. Denne skattefrie sum giver ikke modregning i folkepensionen.

Om du skal tage imod tilbuddet om at få tilbagebetalt dine efterlønsbidrag skattefrit, som gælder frem til 1. juli 2018, afhænger af, hvornår du ønsker at forlade arbejdsmarkedet, og hvor stor en modregning du får pga. din pensionsopsparing.

3. Undgå at dine penge lander i de forkerte lommer

Det giver ro i maven at vide, hvem der får pengene, når man dør. Mange lever ikke i en traditionel kernefamilie med gifte forældre og fællesbørn. Måske har man valgt at leve papirløst eller som single. Måske har man dine, mine og vores børn.

Mange glemmer at få oprettet et testamente, som kan sikre længstlevende bedst muligt, eller at få noteret at arven til jeres børn er særeje.

Det er også vigtigt at have styr på, hvem udbetalingen af livsforsikringer og pensionsopsparing sker til. Du kan ikke være sikker på, at udbetalingsbestemmelsen er ens på alle dine ordninger. Det er let at ændre. Pensionsselskabet skal bare have skriftlig besked om det.

4. Lav en pensionsplan, før du går på pension.

Det er en god ide at starte med planlægningen 5-10 år, før du går på pension. Måske finder du ud af, at der skal indbetales noget mere for, at du kan få råd til det liv, du drømmer om. Måske kan du sætte den frivillige indbetaling ned, fordi jeres samlede formue er tilstrækkelig at leve for. Måske er der nogle ordninger, som med fordel kan samles for at spare omkostninger. Måske skal du have justeret på din investeringsrisikoprofil.

Har du fast ejendom, er det vigtigt at få aftalt de ønskede lån, inden du forlader arbejdsmarkedet, fx hvis du ønsker afdragsfrihed eller belåning af friværdien.

Brug pengene i den rigtige rækkefølge – pensioner, opsparing i banken, friværdi, egen virksomhed – i samspil med skatteregler og sociale ydelser. På den måde er du sikker på at få det optimale ud af pengene.

5. Er du i tvivl – søg rådgivning inden det er for sent

Det er en stor procentdel af din samlede indtægt, der går til pensionsordning. Ofte er det den næst- eller tredjestørste post i dit budget. Alligevel foretager mange intet valg om de penge, der er opsparet. De går derfor glip af enten et afkast, eller også betaler de en højere skat ved udbetaling.

Brug to minutter og overvej nedenstående spørgsmål. Er du i tvivl eller ønsker afklaring om et eller flere af nedenstående punkter, er du velkommen til at kontakte Ensure pensionsmægler for råd og sparring:

  • Hvornår forventer du at forlade arbejdsmarkedet?
  • Har du overblik over økonomien, når du forlader arbejdsmarkedet?
  • Har du kendskab til skatteregler og samspil med de offentlige ydelser?
  • Har du en plan for, i hvilken rækkefølge pengene skal bruges?
  • Hvor længe skal pengene række?
  • Har du/I drøftet arv, begunstigelse, testamente, særeje, også selv om I er gift?
  • Er uvildig rådgivning vigtigt for dig?

Optimeringsgevinst – eller gratis rådgivning

Pensionsplanlægningen giver overblik over økonomien, når du/I forlader arbejdsmarkedet. I kender jeres rådighedsbeløb som pensionister år for år. Det kan være svært at gennemskue, hvad du/I har at leve for, når der skal tages højde for skat, modregninger i offentlig pension, faste udgifter, gældsafvikling og løbende forbrug af opsparingen.

Pensionsplanen sikrer, at du/I får mest ud af de penge, der er sparet op til pensionstilværelsen. Husk, at du får en ægte uvildig rådgivning. Alle råd og forslag varetager alene dine/jeres økonomiske interesser; ikke Ensures. Rådgivningen er ikke en del af den løbende pensionsrådgivning, du har via dit arbejde.

Men bare rolig – du skal ikke have penge op af lommen – beløbet kan trækkes via dit pensionsdepot. Hvis vi ikke kan påvise en optimeringsgevinst på mindst 10.000 kr., får du hele rådgivningen uden beregning.

Kontakt Mimi Lund på mail mlu@ensure.dk eller telefon 6051 8020.

Kontakt os

Kontaktoplysninger

Ensure Pension
Tlf. +45 5195 5000

Ensure Forsikring
Sjælland: Tlf. +45 9290 9090
Jylland: Tlf. +45 7022 4464
Fyn: Tlf. +45 7022 4464