Kvartalet præget af markante markedssvingninger
Tredje kvartal blev kendetegnende ved betydelige kursudsving, hvor især august skiller sig ud med fald på 7% over få dage for globale aktier. Trods uroen er markederne hurtigt kommet sig, og i dag står vi ved nye historiske højder på aktiemarkedet.
De kraftige udsving afspejler bl.a. en underliggende usikkerhed blandt investorerne om, hvilken vej finansmarkederne skal. Der synes nu at være bred enighed om, at inflationen bevæger sig mod de ønskede niveauer. Derfor er opmærksomheden i stigende grad rettet mod de amerikanske arbejdsløshedstal og centralbankernes længe ventede pengepolitiske lempelser.
I september tog den amerikanske centralbank (FED) et afgørende skridt ved at sænke renten med 0,50%-point, uden tvivl kvartalets mest betydningsfulde begivenhed. Det var den første rentesænkning fra FED i fire år og et ganske tydeligt signal til investorerne om ændret pengepolitisk kurs. Størrelsen af nedsættelsen var mere end hvad mange forventede og formentlig FED’s forsøg på at komme en økonomisk afmatning i forkøbet.
Lavere renter har traditionelt været gunstigt for risikofyldte aktiver, og aktiemarkedet reagerede i dagene efter udmeldingen da også med kursstigninger. Ved udgangen af kvartalet er globale aktier derfor steget med 17,6% i år, hvor USA med stigning på 20,2% igen overgår de fleste øvrige regionale markeder.
Japan oplevede i august et historisk kursfald på 15%, men en stor del er nu genvundet, og det japanske aktiemarked er oppe med 8,9% for året. Emerging markets har ligeledes præsteret fornuftigt med afkast på 15,7%, bl.a. trukket af kinesiske stimuli, der i sidste uge gav et markant løft til Kinas aktiemarked.
På obligationssiden har de fleste aktivklasser – bortset fra lavt ratede virksomhedsobligationer – været et stille bekendtskab i årets første halvår. Som følge af rentenedsættelsen i tredje kvartal er obligationskurserne kravlet opad, hvilket har resulteret i positive afkast.
Korte danske obligationer har givet afkast på 3,9% i år, mens lange danske obligationer er steget med 4,6%, hvor størstedelen af fremgangen er opnået de seneste måneder. Afkastene er på niveau med den effektive rente. Nykredits realkreditindeks er steget 4,0% i år.
Samlet set betyder udviklingen, at en portefølje med 60% aktier og 40% obligationer har givet et afkast på 12,0% i år – altså et glimrende investeringsår, som på mange måder minder om 2023.
Udsigter for resten af 2024
Ser vi fremad, er fremtiden imidlertid mere usikker, og det er vanskeligt at konkludere, om konsensus peger op- eller nedad. De seneste måneders udsving kan tolkes som udtryk for investorernes tvivl om markedets retning.
De markante stigninger i både indeværende og forrige år vil sandsynligvis være en barriere for yderligere fremgang på kort sigt.
Globale aktier handles i øjeblikket til en forward P/E på 19,9, hvilket er i den høje ende af skalaen. Markederne er kun sjældent blevet handlet højere i de seneste 20 år.
Amerikanske aktier er endnu dyrere med P/E på 23, men handles historisk set dyrere end fx europæiske aktier med aktuel P/E på 14,4. Det er ikke nødvendigvis et issue, da det afspejler den stærkere indtjeningsvækst i amerikanske selskaber.
Small cap handles aktuelt til en P/E på 15,1 – det største gab til large cap i mere end to årtier.
De amerikanske arbejdsløshedstal er fortsat overvejende solide, men indikerer samtidig en økonomi i lavere gear. Antallet af ledige stillinger i den private sektor er nu på det laveste niveau i længere tid. Stigningen i arbejdsløsheden i USA synes primært at skyldes en nedgang i antallet af jobåbninger snarere end egentlige afskedigelser.
Den amerikanske rentekurve er delvist normaliseret igen ved den korte rente er lavere end den lange, dog med det lille aber dabei at den mellemlange rente er lavere end både den korte og lange rente.
Vores anbefaling er uændret aktieallokering, dvs. neutral eller mindre overvægt bevares intakt.
På rentesiden anbefaler vi fortsat fokus på kortere løbetider. Rentekurven er stadig relativ flad, og yderligere rentefald i den lange ende på kort sigt må anses begrænsede. En økonomisk afmatning vil kunne give fald i den lange ende af kurven, omvendt vil højere end forventet inflationstal presse renten op. Alt i alt synes den korte ende mere attraktiv uden at give afkald på afkast.
Udviklingen pensionsselskaberne
Den positive udvikling på finansmarkederne smittede af på danskernes pensionsopsparinger. Tabellen viser bl.a. 2024-afkastet suppleret af løbende afkast over længere horisonter for markedsrenteprodukter med middel risiko og mellemlang horisont til pensionering. Løbende afkast opgjort pr. 31/10-2024.
Opgjort pr. 3110-24. Afkast udover 12 mdr. er omregnet til årlige afkast.
Kilde: Analysehuset Nikolaj Holdt Mikkelsen